Pages

Thursday, October 27, 2011

IJAZAH SARJANA MUDA UNDANG-UNDANG

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Okey, straight to the point lah ye, tajuk entri hari ni aku buat khas kepada mereka2 yang seangkatan dengan aku yang sedang tercari2 hala tuju hidup selepas ini.. hihihi.. dua tiga minggu kebelakangan ini, agak ramai kawan2 yang menelefon nk tanya macam mana nk isi borang tu, macam mana nk buat ni, macam mana itu, macam mana ini pada aku, pelik juga ye? rasa macam kerani pejabat kolej pula.. ha8 okey la, sebenarnya aku nk fokuskan kepada ijazah undang2 je.. mungkin ramai dah tahu pasal ijazah undang2 di ipta, tapi x ramai yang tahu peluang di ipts pulak.. so, ni lah yang aku nk kongsi hari ni.. bak kata omputes, sharing is caring, ye x? hi9

untuk makluman semua rakyat jelata, segala informasi yang bakal aku berikan nanti adalah berdasarkan pengetahuan aku sendiri dan juga hasil research aku selama ini.. ha9 kekoyaan ada di situ.. jadi, harap maklum lah ye, aku hanya berikan yang terbaik, segala kesilapan adalah amat dikesali dan memalukan aku sendiri hihihi...

first sekali, aku nak kongsi jugak pasal ijazah sarjana muda undang2 di ipta ni.. terdapat beberapa IPTA sahaja di Malaysia tercinta ini yang menawarkan bidang undang2 ini ye anak2 semua..

1. UNISZA ( Universiti Sultan Zainal Abidin, Terengganu) -

ni syarat kelayakan dia - sumber yg dipercayai

2. UUM ( Universiti Utara Malaysia, Sintok Kedah ) -


3. UiTM Shah Alam -


4. UIA ( Universiti Islam Antarabangsa ) -


5. UKM ( Universiti Kebangsaan Malaysia ) -


6. UM ( Universiti Malaya ) -


7. USIM ( Universiti Sains Islam Malaysia ) -


***
Alhamdulillah, setakat ini, itu sahaja ipta yang menawarkan program sarjana muda undang2.. sekarang, kita tinjau2 ipts pula.. hi9 

1. Stamford College, Petaling Jaya -

  • Recognize by the Malaysian Government
  • Awarding Body : University of London, UK
  • 3years
  • Requirement dia cuma SPM dengan 3 kredit sahaja
  • Terdapat 4 pengambilan setahun, Januari, April, Julai dan September, 
  • boleh mohon scholarship, bergantung pada kelayakan

tetapi ANDA HARUS INGAT, lepasan kolej ini dan juga IPTS lain perlu menduduki peperiksaan khas CLP ( Certificate in Legal Practice ), manakala kebanyakan lepasan IPTA tidak perlu mengambilnya dan terus buat chambering.. CLP hanya dikhaskan kepada pemegang sarjana undang2 drpd daripada UK, Australia dan juga New Zealand untuk pegiktirafan sarjana mereka di Malaysia..
untuk maklumat lanjut, KLIK DI SINI 

2. Brickfields Asia College, 
  • diiktiraf MQA - Agensi Kelayakan Malaysia
  • entry requirements - 5 SPM credit ( including English )
  • intakes - January, April, June, September
  • untuk maklumat lanjut KLIK JE SINI
3. ATC ( Advance Tertiary College ),
  • entry requirements - 5 SPM credits
  • 3 year degree program , require students to complete 4 subject a year
  • intake - January, April, July, September
  • TEKAN SINI LA..
4. MMU ( Multimedia University )

Intake : JUNE, OCT
Official website : MULTIMEDIA UNIVERSITY

***

okey la, setakat tu sahaja yang aku mampu kongsi hari ini.. sekali lagi, sebarang kesilapan, amatlah aku kesali.. sape yang ada maklumat lebih, dipersilakan dengan segala hormatnya share di sini ye.. x baik kedekut pengetahuan.. hihihi.. aku nak gi kedai nak cari cendawan shiitake plak ni, hari ni nk masak sizzling hot plate la untuk lunch, dinner ngan breakfast esok sekali , pastu nk layan sinetron banyak2.. hua3 betapa malasnye aku.. kui3 jgn jeles,baibai..








32 comments:

  1. i nk tanya i skrg sdg ambil foundation in art in segi tapi i nk ambil degree in uni kerajaan boleh x

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sy nk cakap x boleh. tapi awk kena apply dari awal myb guna result spm untuk masuk diploma atau asasi balik. dr apa yg sy faham, awk nk masuk ipta la ni eh? sy rasa kalau awk ada diploma ipts, mungkin boleh apply untuk masuk degree ipta. sy x sure, sila rujuk yg lebih pakar.

      Delete
    2. Kalau you nk sambung degree pakai dip or foundation from private uni kat Malaysia mmg susah. I sendiri kena mcm tu. Kalau you start kat private uni you kena sambung degree kat situ jugak. Ada yg dpt tapi mostly diorang pakai org dalam. You boleh try kalau nk cuma percentage utk dpt tu tak tinggi

      Delete
    3. UIA terima lulusan IPTS yang ada foundation or A-Level..buat permohonan bertulis ke UIA

      Delete
  2. assalamualaikum . bole ke lepasan asasi sains uitm amek ijazah sarjana muda undang-undang ? hehehe

    ReplyDelete
  3. Terima kasih kerana info yang berguna ini.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..
    thanX sbb bg info yg bguna.. erm.. nk tnya skit bole?? klu amek ijazah undang-undang nnty nie mmg fully blaja in BI ker?? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ukm, tak fully in english :) mahkamah skrg guna bahasa melayu dik

      Delete
  5. If dah ad diploma in policing, ijazah undang-undang ni boleh apply tak?

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum kak, mcm saye skrg ijazah sarjana muda syariah perundangan islam ukm, ape lagi skop bidang lain (utk master) yg berkaitan yg saye boleh ambil kt oversea ye? i mean selain dr negara2 arab, sebab berhajat nk sambung master selain di timur tengah...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum, saya umur 17 skrg, kalau nak mohon course ni guna result trial boleh tak? and saya patut mulakan dari mana act, matrik or mohon terus u? mohon penerangan

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..saya pelajar aliran vokasional..belajar selama 4 tahun dan mendapat Diploma Vokasional Malaysia..Boleh saya tahu adakah saya boleh menukar bidang dan memasuki ukm untuk mengambil bidang undang-undang melalui pngk saya di vokasional? Mohon penjelasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setau saya kalau ambik dip voka x digalakkan sambung belajar.. mmg objektif kolej suruh kita terus kerja..

      Delete
    2. Setau saya kalau ambik dip voka x digalakkan sambung belajar.. mmg objektif kolej suruh kita terus kerja..

      Delete
  9. Hi, how to apply at those uni. tq

    ReplyDelete
  10. Salam. lepasan diploma pengurusan, bolehkah sy myambung degree law

    ReplyDelete
  11. Salam nk tnya, saya bru abis diploma tp under art n design, boleh ke kalau sya nk smbung degree dlm perundangan pulak? Sblom ni uitm n klo apply bwah uitm jugak lepas ke? Ke kne start dri diploma balik

    ReplyDelete
  12. Salam nk tnya, saya bru abis diploma tp under art n design, boleh ke kalau sya nk smbung degree dlm perundangan pulak? Sblom ni uitm n klo apply bwah uitm jugak lepas ke? Ke kne start dri diploma balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try, in fact back then masa saya iv law UiTM, ada candidate dari Diploma Sport Science.

      Delete
  13. Assalamualaikum.Kalau habis diploma undang-undang di UniSZA,boleh tak sambung degree law di U lain contohnya UKM

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. make sure pointer 3.0 above sebab persaingan tinggi. nak bersaing dengan students asasi matric stpm is not easy. and usually susah sikit lah in certain matters. so kalau nak senang sambung unisza je. LPQB recognition pun dah dapat kan? :)

      Delete
    2. betul ke Unisza dah dapat pengiktirafan LPQB?? Boleh tak terangkan secara detail dan bagi sumber? sy lepasan spm 2016 dan baru saja mendapat tawaran diploma undang2 di unisza.

      Delete
  14. Salam. Sy lepasan STPM..sy nak sambung ke law UM. Pembelajaran fully english ke?

    ReplyDelete
  15. salam kak, saya dapat 3 A, 2B, 2C, 1D. dan 1E untuk spm. rasanya saya boleh belajar undang2 dekat uitm atau um tak? harap dapat bantu saya... teringin sgt belajar undang2..

    ReplyDelete
  16. salam sis, saya nak tanya kalau saya daripada diploma akaun UiTM dan saya nak sambung degree law(insyaallah). saya cuma nak tanya layak ke untuk saya sambung dan muet saya hanya band 3. dan saya nak tanya degree law memang ada satu je ke? atau ada ke business in law or other more specific degree in law?

    ReplyDelete
  17. salam sis, kalau nk aplly degree undang-undang, kne gune pointer upu which yg best 4 subject tu ke, atau pointer uitm? thanks sis :)

    ReplyDelete
  18. Universiti apa je yang ada double degree law?

    ReplyDelete
  19. Slm..sy nk tnya..yuran pengajian ijazah utk law dekat uum Brape ek..

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum....kalau saya ambil foundation law di university bolehkah saya apply course ijazah law di universiti awam?

    ReplyDelete