Pages

Friday, April 20, 2012

IJAZAH SARJANA MUDA PENTADBIRAN KORPORAT

Alhamdulillah, walaupun xdapat teruskan cita-cita nak sambung law, aku still dapat peluang masuk degree kt UiTM Shah Alam (tqvm UiTM) dengan course yang aku tak berapa nak rela pada mulanya.. hi9 sikit review pasal course ni, kitorg more on management kat private sector punya company berbanding course science admin yg focus untuk public sector.. pastu kitorang lebih menjurus kepada jadi setiausaha syarikat (sila take note yaa, bukan yang selalu dgn bos tu.. setiausaha yg dimaksudkan adalah yg incharge bahagian kontrak syarikat dan jugak management department atau advisor untuk syarikat) InsyaAllah, rezeki kan ada di mana-mana.. Kenapa nak takut? Rezeki ditangan Allah kan.. Mula2 susah jugak nak terima hakikat, tapi bila fikir mesti ada hikmah di sebalik semua ni, aku cuba terima sikit2.. hasilnya, sekarang dah yakin dah.. he3  Dengan dua tiga masalah yang menimpa diri aku ni, so aku ambik keputusan nak bersara daripada dunia fesbuk.. biarlah.. bukan penting sangat pun kan.. hidup je dengan apa yang ada, itu lebih baik daripada mengharap yang tak pasti.. we deserve better, kan..now, aku lebih fokus pada test2 sebab aku nak perform sehabis baik.. mana taw dapat ANC ke, kan? ha9 impian itu perlu.. Aku study mati-matian (ceh...) sampai 2 3 pagi kat library, study untuk test pun bajet macam nk final je.. biar la, dengan cara tu aku dapat lupakan masalah2 aku.. kadang2 kalau dah takde keje sangat, selalu je aku ngan dila naik bas kampus, round 2 3 kali, pastu turun kat tempat sama.. xde keje kan? itulah cara kitorang hilangkan stress.. lagi, aku masuk kesatria kembara (pun dengan dila), gi camping, orienteering.. semua bleh meriliskan tensen aku, Alhamdulillah.. bila dah masuk u balik ni, rasa macam tak nak fikir apa2 dah.. nk perform sehabis baik untuk akademik, pastu nk enjoy student life.. pssst.. sgt2 sedih, org lain semua dah dapat duit PT, aku je kelompok kedua, dekat nk raya kot.. ingat nk kerja part time la nak sara hidup kat sini.. ha9 macam xde duit sgt je.. kat sini godaan shopping memang kuat.. sabar je laaa..

37 comments:

  1. ore guo bunyi doh... he3 tq.. mu pun samo, gud luck..

    ReplyDelete
  2. salam akak. .saya pon dpt degree ni . .seronok tak program corp? sebab sumpah tataw pape psl program ni. :) thanks for sharing

    ReplyDelete
  3. salam. rasanya nanti awak senior sy la eh? :) sy dr dip office mgt. dpt offer course ni. mula2 sy taknak wlpun ramai yg suruh ambik sbb course ni lebih byk peluang. bila lebih byk peluang, mesti lebih susah bukan? lgpun sy dahla takda basic acc. just bljr acc msa dip la. skrg, insyaAllah, sy cuba buat yg terbaik nanti. goodluck utk kita semua. :)

    ReplyDelete
  4. owh.. slmt datang semua ke uitm hi9 insyaAllah boleh.. sy dulu pun at first takut jugak sbb xpernah blaja akaun.. alhamdulillah, lulus semua.. yg perlu kita taw, kos ni bnyak melibatkan law dan pengiraan sikit2.. untungnya kos ni, kita ada ICSA yg akan mengiktiraf kelayakan kita untuk jd company secretary nanti.. kalau dalam company, under board of director adalah company secretary, lepastu baru manager.. lama2 nanti korg faham la.. mula2 sy pun blur, pastu fikir nk keje ape la lps ni.. tp jgn risau.. insyaAllah, semua ada rezeki masing2..

    ReplyDelete
  5. salam..kak i've something to ask u.. basically i'm ur junior.. saya pun student pre-law.. hehew.. =) but the prob is, at this moment, i think law is tough.. and now i'm a bit blurr with the other courses as i don't know anything bout 'em. so, can u please explain briefly to me what are the differences between corporate admin and science administrative? and which one is much better? please help me.. sobs X3... =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. perbezaan utama sc admin and corporate admin adalah sc admin banyak belajar mengenai public organization, senang cerita pasal government sector la.. kalau corporate admin, lebih pada belajar tentang private sector atau sektor swasta. x berapa sure sgt pasal sc admin, tapi mungkin boleh jadi pegawai kerajaan nanti kot. corporate admin, kerjaya utama dia sebenarnya company secretary, yg bagi advices kt board of director tentang law dan sebagainya supaya syarikat mematuhi undang2 yang ditetapkan. sebab tu dia ambik bekas student law macam kita ni sbb nanti kita akan belajar balik law2 dulu tu, cuma ada tambahan lagi la.. mula2 memang blur.. tapi lama2 nanti awak akan rasa okey.. kalau nk jwb which one is better, rasanya susah nk cakap ni.. dua2 ada kelebihan kekurangan masing2.. kalau awak rasa x suka belajar nombor2, mengira2, sc admin adalah pilihannya sbb corporate admin anda akan belajar akaun tiap2 semester sehingga tamat pelajaran.. hu9

      Delete
  6. salam,tumpang tanya.course ni ada dekat uitm kampus mana eh ? hee . sorry susahkann

    ReplyDelete
    Replies
    1. corporate admin hanya ada di UiTM Shah Alam sahaja. Science admin ada di UiTM Kedah, UiTM Melaka dan UiTM Shah Alam. mungkin ada lagi, x pasti. mulai tahun 2014, semua warga FSPPP UiTM Shah Alam akan berpindah ke Seremban 3.

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Salam,, akak nak tnya sikit,, utk 1st sem ada belaja business math kan.. blh saya tau guna buku apa n penerbitnya?? Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends pada lecturer. tapi secara generalnya guna buku BUSINESS MATHEMATICS FOR UiTM terbitan Oxford Fajar. Penulis dia Lau Too Kya.

      Delete
  9. Salam,, nak tanya sikit.. masa sem 3 akan ada belaja 3rd language kan.. apa antara pilihn bahasa yg diberikn utk course ni.. tq

    ReplyDelete
  10. Salam,, nnt waktu masuk bulan 9 ni akan ada hari MDS mcm asasi/dip. dulu ke?? Ke masuk lps tu esok terus masuk kelas.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada mds tp dlm 2 3 hari je, biasa sabtu ahad sebelum pelajar lama start kuliah atau masuk kelas dulu seminggu, weekend baru mds.

      Delete
  11. Hi. Sy nk tnya. Ada xlepasan dip poli study kos ni? From dip kesetiaushaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat yg sy kenal, xde lg pljar poli msuk sini. Tp x silap sy boleh mohon kalau cukup qualifications.biasa kt sini budak pre law n dip pentdbiran awam ramai.matrik pun ada jgk :)

      Delete
    2. salam..kak najwa, if you don't mind..may i have r phone number? im intered to ask you about icsa..

      Delete
  12. salam,, utk course ni ada x account fb yg aktif,, kot2 ada yg nak jual buku n notes 2nd hand ke.. akak ada lg x soft copy utk sem 1.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. fb BCA - BacAS Community FSPPP
      soft copy, insyaAllah ada lg. adik boleh email akak untuk mintak softcopy tu :)
      nurulnajwamohdzaidi@gmail.com

      Delete
  13. Salam kak, saya baru je dapat tawaran course ni. Saya dulu Dip in Banking and amat amat tak suka Law tapi tulah, makin kita nak jauh makin dekat pula dia datang. :( So nak tanya kos ni sangat sangat susah ke untuk otak kiri mcm saya ni? Akak memang Law student so maybe bagi akak agak mudah. Macam saya ni? Mohon tunjuk ajar senior! And boleh tak emailkan details akak kat saya? Need advices and supports. ilyana.idr@gmail.com :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. adikk, akak biasa2 je, x dpt DL punn. so, x tahu la advice apa. yg boleh cakap, selain law, tiap2 sem awak akan hadap subjek account. budak2 law mmg jammed la nk belajar acc ni. terus terang, course ni agak susah, tp ada je yg bleh skor. depends. akak x fhm detail apa yg adik maksudkan, tp adik email akak la senang nurulnajwamohdzaidi@gmail.com

      Delete
  14. tumpang tanya sikit, graduan course ni kalau nak dapat kerja susah ke? Lepas tu, betul ke orang kata, kalau kita cemerlang, akan ada company yg dah memang siap2 book kita utk kerja dengan company diaorg? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm. ni soalan yg selalu org tnya ni. mcm ni la dik, bila awak dh masuk, dh start belajar, awk akan faham. setakat yg akak dengar2 drpd lecturer semua, alhamdulillah ramai yg dpt kerja lps grad cuma exact figure akak x tahu la kan. bnyk bidang kerja yg adik boleh join lps grad, don't worry. akak pun pernah dgr pasal company book siap2 student yg cemerlang, tp setakat yg akak tahu, tak ada lagi la yg jd mcm tu. cuma ada segelintir yg pergi internship, ada company suka dgn students tu then diorg akan suruh contact untuk kerja bila dh grad. mcm tu je. harap membantu.

      Delete
  15. Kalau nk tanya apa2 dipersilakan email sy nurulnajwamohdzaidi@gmail.com sy akan cuba jwb apa yg sy tahu @ ikut pengalaman lepas2. Notes dan soft copy rasa nya ada lg untuK sem 1, 2 dan 3.

    ReplyDelete
  16. AsSalam dik, congrate masuk ke Uitm S3
    awy..do save our contact no for ur future purpose
    coz kami menyediakan Diana Homestay (betul-betul di hadapan Uitm Seremban 3,yg akan beroperasi tidak lama lagi) ..walking distance shj
    Boleh sewa harian/bulanan..
    do call me kak Diana jer k
    017-3647676 / 012-7047676

    LIKE www.facebook.com/DianaHomestay
    http://drdianahomestay.blogspot.com/

    Gd Luck in your study k

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Wah .. Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Korporat oohh .. Congrats ,, lau da pluang nnty ,, sy pn nak smbng degree corporate admin ney .. skrg sy ambil Diploma Pentadbiran Korporat ,, Hehe .. Sila tnjuk ajar sy nya ..
    Klau bleh ,, bleh mnta 6ber tfon x .. nk brkongsi pengalaman g2 . hehe,,
    Lau sudi .. Ni number hp sy - 01129857136 (Frankie Lee)

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk tnya dan kongsi apa2 awk boleh email sy Frankie Lee nurulnajwamohdzaidi@gmail.com

      Delete
  19. Salam kak...course ni skang di Uitm shah alam atau di Uitm seremban 3..maaf ganggu .. :)

    ReplyDelete
  20. SALAM akak i want to ask you . if i continue for degree office management is it i can still take ICSA? bcoz bila baca about ICSA.. seriously rasa interested sgt. tapi not sure sama ada i boleh ambil ke tak. Hopefully bolehlah sbb dah register mostly under office untuk intake dgreee

    ReplyDelete
  21. Salam kak, I just got the offer for this course yesterday. Frankly, I am half excited and worried about it. I really want to go and experience a new life there; almaklumlah budak Sarawak tkut skit nak tinggalkan rumah. Masih dlm process prbincangan ngan parents sbab parents kte and lecturers from dip mmg nak kte stay kat Sarawak mbik BAS; I really hope you could help me decide. I know that it is my decision to make, tpi leh tak akak tlg explain skit psai course ni. Thank you.

    BTW, akak msih study course ni or dh grad?

    ReplyDelete
  22. Hai kak, nak tanya kalau lepas grad byk tak prospek kerjaya dlm bidang ni?

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. kos ni susah laa,, ta bole nak catch up

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum sis , kalau dip in corporate administration kan boleh ke sambung degree law nanti?

    ReplyDelete